Close

Heb jij langdurige klachten na corona?

Luisteren naar je lichaam kan bijdragen aan je herstel


Op weg naar balans, rust, acceptatie en plezier.

Heb jij langdurige klachten na corona? En zoek jij handvatten of ondersteuning om daarmee om te gaan? Ik begeleid mensen in hun proces op weg naar meer acceptatie en een nieuwe balans. Vanuit mijn eigen ervaring met ziekte en herstel, weet ik hoe uitdagend het kan zijn om daar je weg in te vinden. Ik miste tips en ervaring om met mijn fysieke klachten en herstel om te gaan. Naast deze praktische handvatten kunnen zorgen, gedachten, emoties en/of stress op de voorgrond staan. En kan het tijd kosten om jezelf (met beperkingen) te leren kennen.  

Door te luisteren naar de signalen van je lichaam, kan je voelen wat je nodig hebt, waar je grenzen liggen én waar je energie van krijgt. Voor mij is mijn lichaam de richtingaanwijzer geweest in mijn herstel. Ik ben daarom gedreven om anderen daarin te coachen, zodat zij ook weer richting en regie gaan ervaren in hun herstel.

...is acceptatie wel nodig?

Deze vraag ging door mijn hoofd toen ik langdurige klachten overhield van een virus. Acceptatie voelde tegenstrijdig, aangezien ik verder wilde herstellen.

Tot ik me besefte dat ik mijn situatie voor ‘vandaag’ kon accepteren, zonder dat dit mijn herstel voor de toekomst zou tegenhouden. Wanneer je rust hebt in je situatie van vandaag, sta je echt open om voor jezelf te zorgen. En daarin zorg je er tegelijkertijd voor dat jij je morgen fitter en beter voelt. 

Sta je al een tijd ‘alleen’ in dit proces? Ben jij er aan toe om nieuwe stappen in je herstel en wil je daar ondersteuning bij? 

Tijdens een coachingstraject is er aandacht voor:

  • Je lichaam als wegwijzer
  • Acceptatie
  • Spanning loslaten
  • Grenzen (h)erkennen
  • Balans inspanning / ontspanning
  • Waar krijg jij energie van?
  • Een luisterend oor
  • Loslaten (negatieve) gedachtepatronen
  • Praktische tips en tools
Mijn ervaring met de gevolgen van een ziekte

Ruim vier jaar is mijn leven behoorlijk veranderd door de gevolgen van een virus. Ik had een druk sociaal leven, een leuke baan en volgde daarnaast een studie. Tot mijn leven van het ene op het andere moment veranderde toen ik plotsdoof werd aan één oor en forse overprikkelingsklachten kreeg. Veel mensen konden de draad weer oppakken met eenzijdige doofheid, maar op mijn leven had het veel meer impact. Vermoeidheid, een lage concentratie, hoofdpijn, veranderde zintuigen en mist in m’n hoofd domineerde mijn leven. Artsen konden mijn klachten niet verklaren en een pasklare behandeling was er niet. Ik vond het moeilijk dat er geen duidelijke uitleg, oorzaak en ‘oplossing’ was voor mijn klachten. Zeker aangezien het voor mij een grote invloed had om mijn werk, sociale contacten en mijn hobby’s en interesses. Ik voelde me onbegrepen. En ondanks dat ik in m’n omgeving veel steun kreeg, voelde ik me eenzaam.

Een deel van jouw klachten en de gevolgen op het dagelijks leven herken ik vanuit deze periode. Mogelijk ervaar jij ook onbegrip, frustratie en wil je, net als ik toen, graag leren hoe je met deze situatie kan omgaan. Het luisteren naar mijn lichaam en het vertrouwen op haar signalen heeft mij geholpen om met mijn klachten om te gaan. En ik geloof dat dit iedereen in een periode van onbalans kan helpen om meer stabiliteit, rust en voldoening te krijgen in zijn of haar leven. 

Wil je meer weten over mij en mijn achtergrond als begeleider in de GGZ?
Lees verder bij over Marlous.

Lichaamsgerichte coaching, wat is dat?

Het grote verschil met ander soort coaching is dat je lichaam tijdens de sessies betrokken wordt. Naast de gesprekken die je begrip en inzicht geven, zal ik je coachen in het voelen en ervaren van je lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld voelen dat je spierspanning of ademhaling verandert bij bepaalde onderwerpen. Of dat je in bepaalde situaties buikpijn of een zwaar gevoel krijgt en andere momenten je juist energie krijgt of ruimte ervaart. Zo leer je steeds meer je lichaamssignalen waar te nemen en wat jou dit te zeggen heeft. Je lichaam laat namelijk duidelijk weten wat goed voor haar is, waar je grenzen liggen én wat je verlangens en behoefte zijn. Zeker tijdens een periode van onbalans is dat heel fijn, want zo leer je steeds duidelijker te voelen wat je nodig hebt. En bouw je vertrouwen op om daar vaker naar te gaan luisteren. Zodat je leiding kan nemen in je eigen herstelproces. 

In een periode van onbalans kan je veel over jezelf leren.

In een periode waarin je lichamelijk klachten en/of stress hebt kunnen jouw eigenschappen en gedrag op de voorgrond komen te staan. Zo kan je er ineens tegenaan lopen dat je het lastig vind om grenzen aan te geven, je plichtsgetrouwheid je in de weg staat of dat je meer last hebt van schuldgevoelens dan je dacht. Je kan hierdoor waardevolle lessen over jezelf leren, waar je ook na je herstel veel aan hebt!

Hoe ziet een sessie eruit?

De sessies hebben geen vaste vorm. In afstemming met jouw vraag en behoefte is er ruimte voor een luisterend oor, praktische tips en verschillende werkvormen. Ik werk onder andere met haptonomische coaching, ademhaling, visualisaties, focussen en bio-energetica. Het is mogelijk om een coachingstraject deels vanuit huis te krijgen. Onze afspraken zijn dan digitaal via Teams.

Ben je enthousiast en wil jij starten met een coaching traject?
Stuur me een berichtje om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bekijk mijn aanbod

Ervaringen van anderen

“Ik voelde me meteen vertrouwd bij Marlous! Zo fijn om met iemand te kunnen praten die me begrijpt. De sessies hebben mij weer vertrouwen gegeven in mezelf en de toekomst. Ik voel me steviger en krachtiger.
Dank je wel!”
Sanne

“Ik had niet verwacht dat ik zoveel kon leren van m’n lichaam. Op z’n tijd confronterend om veel te gaan voelen en de antwoorden in mezelf te vinden. Het is een proces waarin ik nog veel in kan leren, maar Marlous heeft mij daar een eerste aanzet in gegeven. “
Jessica

“Door de sessies heb ik geleerd naar mijn lijf te luisteren. Doordat ik eerder veel in m’n hoofd zat, zag ik niet hoe ik anders met m’n klachten kon omgaan. Ik bleef steken in gedachten als  “ik moet…” en “ja, maar ik kan toch niet….”. Nu zie ik andere opties. Ik kan daardoor beter mijn eigen behoefte centraal stellen en voor mezelf opkomen. “
Martine

“Marlous is een fijne en deskundige lichaamsgericht werkend coach en reikitherapeut met een achtergrond als maatschappelijk werker. Wanneer je bij haar een coaching traject gaat volgen ben je verzekerd van begeleiding die professioneel is, zorgvuldig en diepgaand. Ik kan Marlous zeker aanbevelen.”
Carin Mannak (opleider ATMA)

Kracht en wijsheid van je lichaam

4 manieren hoe je lichaam bijdraagt aan herstel.

1. Spanning loslaten

Ben jij de laatste tijd eerder prikkelbaar, emotioneler en/of voel jij je onder druk staan? Ontspannen is vaak uitdagender in een periode van verandering en onbalans. Je ervaart meer spanning en stress. En manieren hoe jij je eerder ontspande werken mogelijk momenteel niet (bijv. sport of wandelen). Ook kan je eerder overbelast zijn, doordat je minder aankan en je activiteiten daar nog niet (volledig) op zijn aangepast. Het contact met je lichaam kan je ondersteunen om makkelijker en dieper te ontspannen. Je gedachten nemen daardoor af en dit zorgt dat je meer focus en overzicht krijgt. Door het contact met je lichaam voel je daarnaast ook sterker wat je nodig hebt en wat je energie geeft, waardoor jij je balans versterkt. 

2. Gevoelens geven richting

Gevoelens en emoties zoals verdriet, boosheid, vreugde, stress, opluchting, enthousiasme en warmte vinden in je lichaam plaats. Toch zijn we vaak geneigd om er over na te denken. Hoewel dit overdenken begrip kan geven en dit je een stap verder kan helpen, laten gedachten en zorgen ons vaker in cirkels draaien. Probeer jij je gevoelens te beheersen en merk je dat dit de oorzaak niet oplost? Of heb je verwachtingen of oordelen over je gevoelens, waardoor je extra spanning krijgt? Als je contact maakt met je gevoel, zal je merken dat het je een richting aangeeft. Zoals wanneer je verdriet voelt, kan het zijn dat je bijvoorbeeld verlangt naar steun of vertrouwen. En frustratie en boosheid kan aangeven dat je voorbij jouw grenzen gaat. Door dit te voelen en erkennen, kan je daarnaar handelen.

3. Oude patronen loslaten

In periode van ziekte en herstel kunnen je ‘normen en waarden’ op de voorgrond komen te staan. Mogelijk loop je tegen overtuigingen aan zoals bijvoorbeeld “niet aanstellen”, “even doorzetten” of “ik ben niet goed genoeg”? Dit kan onzekerheid, angst, verdriet, minderwaardig, boosheid en/of schuldgevoelens oproepen. Vaak hebben deze innerlijke regels een oude oorsprong die verankerd ligt in je lichaam. Behalve de emoties en gevoelens die ze oproepen, kan het ook zorgen dat voornemens om het anders aan te gaan pakken niet van de grond komen. Je lichaam blijft vanuit het verleden reageren, ook al weet je verstandelijk dat dit niet meer nodig is. Door contact te maken met je gevoel, kan je deze oude energie loslaten en ontstaat er ruimte voor verandering.

4. Leven in verbinding met jezelf

Een situatie waarin veel in je leven verandert, kan een moment van reflectie en bezinning zijn. De beperkingen die je klachten je geven kunnen je ‘dwingen’ om je af te stemmen met jezelf. Hoe verdeel je je energie? Welke prioriteiten stel je daarin? Wat vind ik belangrijk? Via het contact met je lichaam, kan je voelen wat je leuk vindt en waar je voldoening uithaalt. Wanneer voel je blijdschap, kriebels in je buik of enthousiasme? Je ‘weet’ wat je wil, soms zelf zonder dit te kunnen verklaren of uitleggen. Door naar je gevoel te luisteren stem jij je steeds vaker af met waar jij echt blij van wordt en waar je kwaliteiten liggen. En kan achteraf gezien deze periode van herstel je veel hebben gebracht. 

Klachten

Stress- en spanningsklachten / hoofdpijn / hoge hartslag / hoge ademhaling / duizeligheid / moeite met herkennen of aangeven grenzen / schuld / schaamte / overvraagd voelen / bang voor afwijzing / onbegrip/ onzekerheid / verminderde zelfvertrouwen / reuk en/of smaak verlies / verminderde eetlust /  verlies en rouw / angst / gemis aan zingeving / eenzaamheid / overprikkeld / vol hoofd / over alert / lage concentratie / vergeetachtigheid 

Wat levert coaching op?

Meer rust en ontspanning / meer focus / meer draagkracht / meer lichaamsbewustzijn / herkennen van je grenzen / vergroting (zelf) vertrouwen / dichter bij jezelf / zelfzorg / meer inzicht in je klachten / meer richting en leiderschap / meer acceptatie / meer vitaliteit / meer compassie/ meer zelfinzicht 

Coachingstraject

Ik bied trajecten aan van drie maanden tot een jaar. De eerste drie maanden bestaan uit een intake en vijf sessies, waarbij we elkaar ongeveer om de week zien. Het traject kan je daarna naar behoefte uitbreiden, waarbij de frequentie verlaagd kan worden. We bespreken dit tijdens de evaluatie aan het einde van de drie maanden.

Je investering:
– Een intake inclusief eerste sessie (75 tot 90 minuten)
– Daarna één keer per twee weken een afspraak van 60 tot 75 minuten.
– Tussen de sessies door werk je thuis aan je doelen. Tijdens de sessies is er aandacht voor hoe je dit kan vormgeven.
– Het pakket van de intake en eerste vijf sessies kost €400,-
– Losse sessies om het traject mee uit te breiden kosten  €75,- per sessie.

Bekijk mijn aanbod

De sessies worden niet vergoed door zorgverzekeraars.
Coaching vervangt geen medische behandeling. Raadpleeg bij aanhoudende fysieke klachten een arts.