Close

Over Marlous

Als coach

Als ik in verbinding sta met mezelf voel ik rust, levendigheid, warmte, sprankeling en openheid. Het vertrouwen en de openheid om de wereld mee tegemoet te treden en te ervaren wat de mogelijkheden zijn, me te verbinden en te genieten. Ik vind het mooi om vrouwen te ondersteunen die deze verbinding met zichzelf willen gaan voelen. De lichtheid en eenvoud van het leven te ervaren en in hun kracht te gaan staan. 

Aandacht, compassie en vertrouwen zie ik als basis in de begeleiding. Ik heb gezien dat processen zich vanzelf ontvouwen als er geen tegendruk gegeven wordt. Ik zou mijn houding dan ook als zacht en respectvol omschrijven. Waarin je de ruimte krijg om je te openen, (zelf)vertrouwen te (her)vinden en te ervaren wie je bent, wat je voelt en wat je kan. 

In de begeleiding vind ik ruimte voor luchtigheid, licht en humor ook erg belangrijk. Ik heb ervaren dat het ondersteunend is om open en met compassie naar jezelf te kunnen kijken. En jouw proces met meer eenvoud in je leven integreert. Woorden die daarnaast bij mij passen zijn; sensitief, inlevend, creatief, intuïtief, toegewijd en gedreven.

Achtergrond

Van jongs af aan werd ik geïntrigeerd door hoe mensen met hun innerlijke drijfveren en hun zoektocht naar balans omgaan. Vanuit deze interesse ben ik maatschappelijk werk en dienstverlening gaan studeren en ben ik in de geestelijke gezondheidzorg gaan werken. Het werk riep meer vragen bij me op, waardoor ik me verder ben gaan verdiepen in verschillende psychologische stromingen en werkvormen. Zowel vanuit mijn werk als in mijn eigen ontwikkeling ervaarde ik dat mentale werkvormen mij en anderen vaak in rondjes lieten draaien. Door systeem van overtuigingen en patronen die elkaar in stand houden. Ik werd daardoor aangetrokken tot een de holistische stroming waarbij de mens als een geheel wordt gezien en lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. 

Ik ben de driejarige opleiding tot Holistisch en Reiki Therapeut bij het Helios instituut gaan volgen. Tijdens de opleiding zag en ervaarde ik hoe overtuigingen en hun oorspronkelijke emoties in ons lijf zijn opgeslagen. En ervaarde dat door naar het lichaam te luisteren je snel tot de kern komt. Ik wilde me verder specialiseren in lichaamsgerichte werkvormen en volgde de opleiding tot lichaamsgerichte coach bij het ATMA instituut. De ervaring met deze fysieke werkvormen maakte me sprakeloos, door de combinatie van hun zachte werkwijze en helderheid. Hoe vanuit fysieke sensaties patronen en blokkades zichtbaar worden en hoe je kan aanvoelen wat je zowel fysiek als mentaal nodig hebt.

Op m’n dertigste ben ik plotsdoof geworden aan mijn rechteroor en sindsdien reageer ik sterk op visuele en auditieve prikkels. Hierdoor heb ik een periode last gehad van ernstige overprikkelingsklachten. In deze periode ben ik steeds meer vanuit mijn lichaamsbewustzijn gaan leven en is mijn lichaam mijn wegwijzer geworden om een nieuwe balans te vinden. Door deze ervaring en het leven met een chronische ziekte heb ik naast het ondersteunen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, ook affiniteit met het coachen van mensen met fysieke klachten. Deze klachten kunnen heel divers zijn, Van het hebben van een energiegebrek, ‘vage klachten’, overspannenheid, (ernstige) fysieke klachten en arbeidsongeschiktheid. Vanuit mijn ervaring met overprikkeling en mijn eigen gevoeligheid heb ik ook affiniteit met mensen met een hoge sensitiviteit (HSP).

Affiniteit

Tijdens mijn werkperiode in de geestelijke gezondheidzorg is mijn interesse gewekt voor de samenwerking tussen fysiologische en mentale processen. Het viel mij op dat er weinig aandacht was voor de effecten van stress en overbelasting. Zoals dat tijdens een periode van depressiviteit je lichaam anders reageert, waardoor je onder andere fysiek moeilijk op gang komt. Het kan veel steun, begrip en compassie geven om meer bewustzijn over deze processen te krijgen.

Vanuit de omgang met mijn eigen fysieke klachten ben ik me gaan verdiepen in het zenuwstelsel en overprikkeling. Ook hierbij ervaarde ik de meerwaarde om de kennis te hebben over de fysieke processen en de wisselwerking met mentale processen. Zo werd ik me bewust dat (zowel fysieke als emotionele) spanningsklachten en voedselintolerantie een bijdrage kunnen leveren aan overprikkeling. En ontdekte ik de werking van dieptedruk op het zenuwstelsel. Veel van mijn klachten herken ik bij de mensen met psychische klachten, autisme, hoog sensitiviteit, niet aangeboren hersenletsel, overspannenheid, burn-out en mensen in onbalans bijvoorbeeld vanwege een ernstige lichamelijke ziekte.

Heb jij interesse om meer te lezen over deze fysiologische processen rondom stress, trauma en (over)prikkeling?  In de artikelen op deze website schrijf ik over deze onderwerpen en deel ik daarin ook mijn eigen ervaring. 

Opleidingen en cursussen
 • Lichaamsgerichte coaching (Post-HBO)
  ATMA instituut – Amersfoort
 • Holistische Reiki Therapeut (HBO)
  Opleiding Helios instituut – Heerde
 • Reiki I en II    
  Reiki master Arianne Groeneveld   
 • Social Work (HBO)
  Hogeschool van Utrecht, Amersfoort

Methodes:
Gronding
Ademcoaching
Haptonomisch coachen
Karakterstructuren
Energetisch werken
Bio-energetisch lichaamswerk  
Systemisch werken        
Bodydrumrelease
Gestalt technieken
Voice Dialogue
Innerlijk Kindwerk
The Work of Byron Katie  
Reiki I en II