Close

Hoe kan ik gronden?

In meditaties en visualisaties word je regelmatig uitgenodigd om jezelf te gronden. Vaak gaat dit via een lijn naar de aarden of via je benen. via de verbinding met je benen en voeten de verbinding met de aarde te maken. Dit kan het idee geven dat voor gronding altijd de connectie met je benen nodig is. Of dat meditatie de manier is dieper tot jezelf te komen.

Over gronding bestaan veel vaste ideeën, zoals dat je rustig in lotus houding moet kunnen mediteren of dat gronding via je benen ‘moet’ gaan. Voor lang niet iedereen werkt deze manier om stevigheid te voelen of dichter bij jezelf te komen. Daardoor kan je het gevoel krijgen dat jij je niet (goed) kan aarden. Of dat je nog beter je best moet doen. Zonde, want dat is helemaal niet nodig!

Wat is gronding?

Jezelf aarden of gronden zijn termen die vaak gebruikt worden. Een andere manier om te zeggen dat je bij jezelf bent. Aanwezig, in het hier en nu. In contact met je lichaam en gevoel. Om dit te bereiken zijn tallozen manieren. 

Ieder mens én proces is uniek en daarbij ook de manier die bij jou past om dit contact met jezelf te krijgen. In deze blog vind je een aantal ingangen om tot jezelf te komen. Experimenteer wat voor jou werkt en ervaar dat gronding niet moeilijk hoeft te zijn.

1. Bewegen

Is stil zitten op een meditatiekussen niets voor jou? Er zijn ook bewegende vormen van meditatie. Bijvoorbeeld om met aandacht te wandelen of dansen. Bij het dansen hoeft de beweging er niet mooi uit te zien. Het gaat om het contact met je lichaam. Stem je af op jezelf en volg de beweging die je lichaam wil maken. Er zijn ook plekken waar ze bewegende meditatievormen aanbieden, als je het fijn vindt om dit met een groep te doen.

2. Bekken

Het contact met je benen of voeten gaat niet vanzelf. Er zijn genoeg mensen waarbij dit contact niet vanzelfsprekend is. Forceer daarin niets en neem de tijd om dit contact te versterken. Wiebel eens met je voeten. En stel je voor dat jij je adem naar de grond stuurt. Vind je dit lastig? Mogelijk vindt je het dan gemakkelijker om je te verbinden met je bekken.

3. Adem

Aandacht voor je ademhaling helpt om meer in het moment te zijn. Daarnaast versterkt dit het contact met jezelf en je lichaam. Deze vorm van gronding kan je elk moment van de dag gebruiken; Onder de douche, in de rij bij de kassa of vlak voor een spannende presentatie. 

4. Met aandacht bezig zijn

Tuinieren, koken of bezig zijn in het huishouden, kunnen hele ontspannen bezigheden zijn. Doe deze activiteiten met aandacht, vertraag je tempo en maak gebruik van je zintuigen. Zo kan je gedurende de dag gemakkelijker ‘meditatie vormen’, in je leven inbouwen. Zintuigen trekken je aandacht naar het hier en nu. Het haalt je uit je hoofd en brengt je aandacht in je lichaam.

5. Zintuigen

Gronding en aarding gaat vaak uit van een ‘ankerpunt’ in jezelf. Maar je kan gronding ook vinden door je te richten op dingen in je omgeving. Het ruiken van de zilte zee, een bloemengeur of kruiden. Het zien van bloemen of kristallen. Het kan helpen om gemakkelijker tot aarding te komen. Richt je aandacht op iets moois om je heen. 

Voel wat deze belevenis met je lichaam doet. Wat gebeurt er in je lichaam? Zo veranker je de gronding in jezelf.

Behalve dat zintuigen je naar het hier en nu halen doet schoonheid wat met met lichaam. Het voelt (vaak) geruststellend, wat een seintje aan je lichaam geeft dat je veilig bent en onrust en alertheid zakt. 

6. Aanraking

Met je handen over je benen bewegen, over een sleutel in je hand wrijven of je armen om je buik heen slaan. Aanraking kan ondersteunen om je veiliger en rustiger in je lichaam te voelen. Elke aanraking heeft een andere uitwerking. Welke bij jou (en in welke situatie) bij jou past is uniek. Daarnaast trekt het je aandacht naar je lichaam en brengt het je naar het hier en nu. 

Welke manier van gronding vind jij prettig?