Close

Reiki

Wat is Reiki? Waar komt het vandaan? En wat doet het? 

Reiki, wat is dat?

Reiki, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk?
Reiki komt voort uit de Japanse woorden “Rei”  en “Ki”. “Rei” betekent Universele en “Ki” staat voor levensenergie. Met het woord Reiki kan zowel deze universele energie bedoeld worden als de manier waarop je deze kan gebruiken. Maak kennis met de oorsprong van Reiki, vormen van behandeling en de voordelen van het gebruik van Reiki.

Universele levensenergie

De Reiki energie, die ook wel levens- of liefdesenergie wordt genoemd, is overal om ons heen en is aanwezig in alles wat leeft. Iedereen wordt geboren met deze energie en als klein kind sta je daar ook vaak nog nauw mee in contact.
In de loop van je leven verliezen veel mensen dit contact wat meer, doordat we ons niet bewust zijn van deze energie. Ook kunnen blokkades in ons lichaam deze levensenergie deels kan blokkeren. 

Oorsprong van Reiki

Al eeuwenlang worden behandelingen gegeven waarbij de levensenergie wordt doorgegeven. De vorm zoals deze nu bekend is, is in de 19e eeuw ontwikkeld door Mikao Usui. Waarbij de levensenergie via handopleggingen overgedragen wordt op jezelf of een ander. 

Reiki is een traditie die mondeling wordt doorgegeven. In de loop der jaren zijn er door persoonlijke voorkeuren van Reiki therapeuten verschillende stromingen binnen Reiki ontstaan. Zelf ken ik Reiki vanuit de oorspronkelijke Usui methode, die van Mikao Usui, naar Chujiro Hayashi is overgedragen. Zijn opvolger is Hawayo Takata geweest, die deze traditie op haar kleindochter Pfyllis Furumoto heeft overgedragen. 

Mikao Usui

Mikao Usui (1865-1926) leefde als een boeddhistische monnik in Japan. Hij ontwikkelde de Reiki methode nadat hij een spirituele ervaring had tijdens een meditatieve retraite op de berg Kurama. Usui geloofde dat reiki een universele levenskracht was die door iedereen kon worden gebruikt om zichzelf en anderen te genezen. 

Wat doet Reiki?

Reiki is een energetische behandeling waarbij de energie wordt doorgegeven door handopleggingen. Dit om de natuurlijke doorstroom van energie in je lichaam te bevorderen. Bij een vrije doorstroom in je lichaam, voelt je lichaam gezond en energiek. De energie is zacht en liefdevol en een behandeling wordt vaak als ontspannend ervaren. Je kan Reiki zowel aan jezelf als aan een ander geven.

Spanning, stress en trauma kan deze natuurlijke doorstroom verstoren. Je lichaam kan daardoor uit balans raken, waardoor lichamelijke of mentale klachten kunnen ontstaan. Tijdens een behandeling gaat de energie naar de plekken die dit het meest nodig hebben. 

Kost het energie om Reiki te geven?

Nee, als behandelaar ben je een doorgeefluik van de energie. Dit gaat niet ten koste van je eigen energie. Vaak werkt het voor de gever zelf ook rustgevend. 

Wat ervaar je tijdens een behandeling?

Reiki wordt door iedereen anders beleefd en kan ook per behandeling anders voelen. Deze ervaringen hoor ik regelmatig terug in mijn praktijk: 

  • Mensen ervaren het vaak als ontspannend en liefdevol. Na de behandeling kan je je energieker en meer in balans voelen. 
  • Tijdens de behandeling sensaties in je lichaam ervaren, zoals warmte, stroming, tintelingen of koud.
  • Bij plekken met veel spanning of onderliggende klachten (zoals pijn) kan dit gevoel tijdelijk toenemen. Dit zakt tijdens de behandeling weer af, waarna klachten vaak ook milder zijn geworden. 
  • Als je Reiki ontvangt kunnen er ook emoties voelbaar worden, zoals vreugde, verdriet, angst of boosheid. De liefdevolle reiki energie wordt vaak als ondersteunend ervaren in het voelen van de emoties. 

“Reiki is love, Love is wholeness,
Wholeness is balance, Balance is well-being,
Well-being is freedom from disease.”

                                  Dr. Mikao Usui  

Wanneer gebruik je Reiki?

Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling

Reiki kan op verschillende momenten in je leven ondersteunend zijn. Sommige mensen gebruiken het dagelijks als een vorm van meditatie. Reiki geeft ontspanning op een diepere laag. En vormt een manier om het contact met jezelf te versterken. Langdurig gebruik van Reiki versterk de verbinding tussen hoofd en hart. En ondersteunt om naar je lichaam en intuïtie te luisteren. 

Reiki en sensitiviteit

Reiki behandelingen kunnen jou ondersteunen om het contact met jezelf te versterken. In mijn praktijk zie en hoor ik terug dat hoog sensitieve mensen (HSP) het een prettige manier vinden om hun lichaam, gevoelens en energiehuishouding te onderzoeken. 

Reiki bij lichamelijke klachten en herstel

Reiki versterkt het zelf herstellend vermogen en is geschikt als ondersteuning tijdens periode van fysieke onbalans, ziekte en herstel*. Zelf gebruik ik Reiki privé vaak als ‘eerste hulp’ bij vallen, stoten en verbranden. Natuurlijk alleen als er niet dusdanig iets ergs aan de hand is waarvoor je naar een arts toe moet.
Reiki vervangt geen medische behandeling. Wel kan het ondersteunen in je herstel. Ook mensen met langdurige pijn of klachten ervaren Reiki als ondersteunend. Waardoor mensen dit combineren met een individueel coaching- of therapietraject.

*Bij langdurige klachten zijn er vaak meerdere behandelingen nodig.

3 manieren om Reiki te ervaren

Spreekt Reiki jou aan? De voordelen van verschillende behandelvormen.

Jezelf met Reiki behandelen

Reiki is zeer geschikt om jezelf mee te behandelen! Zelfbehandeling is een vorm die mensen prettig vinden om ontspanning te vinden. De zachte en liefdevolle energie versterkt een compassievollere houding en kan je dichter bij jezelf brengen.

Tip: Ik hoor regelmatig dat mensen korte cursus van een dagdeel hebben gevolgd en dit als onbevredigend ervaren. Ze missen de diepgang en oefening met Reiki, waardoor zij na de cursus weinig gebruiken. Een langere cursus is een investering, maar kan wel de moeite waard zijn! 

Bij een Reiki therapeut

Je kan Reiki ook ervaren tijdens een Reikibehandeling bij een reiki therapeut. Het kan fijn zijn om op deze manier kennis te maken met Reiki. Of je te laten ondersteunen tijdens een periode in je leven.

Het voordeel van een behandeling bij een reiki therapeut is dat jij je volledig kan overgeven aan de behandeling. Je hoeft zelf geen Reiki te kunnen geven om het te ontvangen. Tijdens de behandeling word je (in overleg) op verschillende plekken van je lichaam licht aangeraakt. Specifieke klachten kunnen daarin extra aandacht krijgen. Wil jij dit een keer ervaren? 

Ga naar Reiki behandelingen
Reiki op afstand

Een reikibehandeling op afstand heeft als voordeel dat je behandeld kan worden waar je maar wil. Dus ook als je door lichamelijke klachten of een energiegebrek niet gemakkelijk de deur uit gaat.

Mijn ervaring is dat een behandeling op afstand vaak sterker is, waardoor de behandeling vaak korter duurt. Het kan daarmee een prettige manier om jezelf te ondersteunen tijdens een intensieve periode of tijdens fysiek herstel. Zonder dat het teveel inspanning vraagt. Wil jij lezen hoe Reiki op afstand werkt?

Hoe werkt Reiki op afstand?

Reiki therapeut - Marlous de Boer

Wil jij een keer kennis maken met Reiki? In mijn praktijk geef ik zowel
Reiki behandelingen als behandelingen op afstand. Reikibehandelingen kan je ook combineren met met een coaching- of therapie traject. 

Mijn achtergrond met Reiki

Leuk dat je interesse hebt in Reiki. Hopelijk heb je inmiddels een al een beeld gekregen wat Reiki is en hoe behandelingen in zijn werk gaan. Mijn naam is Marlous de Boer. Sinds 2011 ben ik in contact gekomen met Reiki toen ik mijn Reiki Master Arianne Groeneveld ontmoette. Bij haar heb ik zowel de eerste als tweede graad in Reiki behaald. Daarna heeft de driejarige opleiding tot Holistische en Reiki Therapeut (HART) een verdieping gebracht in het beoefenen van Reiki. 

Reiki voelt voor mij als een natuurlijke manier om het zelf herstellend vermogen te stimuleren en lichaam en geest meer in balans te brengen. Ik vind het een waardevolle aanvulling in mijn praktijk om mensen met Reiki te ondersteunen om het contact met hun lichaam te versterken en weer meer in balans te komen.