Close

Wat is Reiki

Waar komt het vandaan? En wat doet het? 

Reiki, wat is dat?

Reiki, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk?
Reiki komt voort uit de Japanse woorden “Rei”  en “Ki”. “Rei” betekent Universele en “Ki” staat voor levensenergie. Deze universele levensenergie is overal om ons heen en is aanwezig in alles wat leeft. Als klein kind sta je daar ook vaak nog nauw mee in contact. In de loop van je leven verliezen veel mensen dit contact wat meer, doordat we ons niet bewust zijn van deze energie. En blokkades in ons lichaam deze levensenergie deels kan blokkeren. 

Oorsprong van Reiki

Al eeuwenlang worden behandelingen gegeven waarbij de levensenergie wordt doorgegeven. De vorm zoals deze nu bekend is, is in de 19e eeuw ontwikkeld door Mikao Usui. Reiki is een traditie die mondeling wordt doorgegeven. In de loop der jaren zijn er door persoonlijke voorkeuren van Reikibehandelaren verschillende stromingen binnen Reiki ontstaan. Zelf ken ik Reiki vanuit de oorspronkelijke Usui methode, die van Mikao Usui, naar Chujiro Hayashi is overgedragen. Zijn opvolger is Hawayo Takata geweest, die deze traditie op haar kleindochter Pfyllis Furumoto heeft overgedragen. 

Natuurlijke kracht

Reiki is een energetische behandeling waarbij de energie wordt doorgegeven door handopleggingen. Dit om de natuurlijke doorstroom van energie in je lichaam te bevorderen. Bij een vrije doorstroom in je lichaam, voelt je lichaam gezond en energiek. Spanning, stress en trauma kan deze natuurlijke doorstroom verstoren. Je lichaam kan daardoor uit balans raken, waardoor lichamelijke of mentale klachten kunnen ontstaan. Het mooie is van Reiki, dat de energie naar de plekken gaat die dit het meest nodig hebben. De energie is zacht en liefdevol en een behandeling wordt vaak als ontspannend ervaren. Je kan Reiki zowel aan jezelf geven als aan een ander. 

Kost het energie om Reiki te geven?

Nee, als behandelaar ben je een doorgeefluik van de energie. Dit gaat niet ten koste van je eigen energie. Vaak werkt het voor de gever zelf ook rustgevend. 

Wat ervaar je tijdens een behandeling?

Reiki wordt door iedereen anders beleefd. Wat ik in mijn praktijk vaak terug hoor is dat mensen het als ontspannend ervaren. En zich energieker en meer in balans voelen. Daarnaast kan je …..

  • Tijdens de behandeling sensaties in je lichaam ervaren, zoals warmte, stroming, tintelingen of koud.
  • Bij plekken met veel spanning of onderliggende klachten (zoals pijn) kan dit gevoel tijdelijk toenemen. Dit zakt tijdens de behandeling weer af, waarna klachten vaak ook milder zijn geworden. 
  • Als je Reiki ontvangt kunnen er ook emoties boven komen, zoals vreugde, verdriet, angst of boosheid. De liefdevolle reiki energie wordt vaak als ondersteunend ervaren in het voelen van de emoties. 

Wanneer gebruik je Reiki?

Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling

Reiki kan op verschillende momenten in je leven ondersteunend zijn. Sommige mensen gebruiken het dagelijks als een vorm van meditatie. Reiki geeft ontspanning op een diepere laag. En vormt een manier om het contact met jezelf te versterken. Langdurig gebruik van Reiki versterk de verbinding tussen hoofd en hart. En ondersteunt om naar je lichaam en intuïtie te luisteren. 

Reiki en sensitiviteit

Reiki behandelingen kunnen jou ondersteunen om het contact met jezelf te versterken. In mijn praktijk zie en hoor ik terug dat hoog sensitieve mensen (HSP) het een prettige manier vinden om hun lichaam, gevoelens en energiehuishouding te onderzoeken. 

Reiki bij lichamelijke klachten en herstel

Reiki versterkt het zelfherstellend vermogen en is geschikt als ondersteuning tijdens periode van fysieke onbalans, ziekte en herstel*. Zelf gebruik ik Reiki privé vaak als ‘eerste hulp’ bij vallen, stoten en verbranden. Natuurlijk alleen als er niet dusdanig iets ergs aan de hand is waarvoor je naar een arts toe moet. Reiki vervangt namelijk geen medische behandeling. Wel kan het ondersteunen in je herstel. Ook mensen met langdurige pijn of klachten ervaren Reiki als ondersteunend. Waardoor mensen dit combineren met een individueel coaching- of therapietraject.

*Bij langdurige klachten zijn er vaak meerdere behandelingen nodig.

Reiki behandelvormen

Spreekt Reiki jou aan? De voordelen van verschillende behandelvormen. 

Jezelf met Reiki behandelen

Reiki is zeer geschikt om jezelf mee te behandelen! Zelfbehandeling is een vorm die mensen prettig vinden om ontspanning te vinden. De zachte en liefdevolle energie versterkt een compassievollere houding en kan je dichter bij jezelf brengen.

Tip: Ik hoor regelmatig dat mensen korte cursus van een dagdeel hebben gevolgd en dit als onbevredigend ervaren. Ze missen de diepgang en oefening met Reiki, waardoor zij na de cursus weinig gebruiken. Een langere cursus is een investering, maar kan wel de moeite waard zijn! 

Reiki behandeling bij therapeut

Je kan een Reikibehandeling ook ondergaan bij een therapeut. Het kan fijn zijn om op deze manier kennis te maken met Reiki. Of je te laten ondersteunen tijdens een periode in je leven. Het voordeel van een behandeling bij een Reikitherapeut is dat jij je volledig kan overgeven aan de behandeling. En je hoeft zelf geen Reiki te kunnen geven om het te ontvangen. Tijdens de behandeling wordt je (in overleg) op verschillende plekken van je lichaam licht aangeraakt. Specifieke klachten kunnen daarin extra aandacht krijgen. Wil jij dit een keer ervaren?
Wees welkom in mijn praktijk

Reiki behandelingen
Reiki op afstand

Een Reikibehandeling op afstand heeft als voordeel dat je behandeld kan worden waar je maar wil. Dus ook als je door lichamelijke klachten of een energiegebrek niet gemakkelijk de deur uit gaat.

Mijn ervaring is dat een behandeling op afstand vaak sterker is, waardoor de behandeling vaak korter duurt. Het kan daarmee een prettige manier om jezelf te ondersteunen tijdens een intensieve periode of tijdens fysiek herstel. Zonder dat het teveel inspanning vraagt. Wil jij lezen hoe Reiki op afstand werkt?

Reiki op afstand

Reiki behandelaar

Wil jij een keer kennis maken met Reiki? In mijn praktijk geef ik zowel behandelingen als op afstand. Reikibehandelingen kan je ook combineren met met een coaching- of therapie traject. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Mijn achtergrond met Reiki

Sinds 2011 ben ik contact gekomen met Reiki en heb ik zowel de eerste als tweede graad behaald bij mijn Reiki Master Arianne Groeneveld. Reiki voelt voor mij als een hele natuurlijke manier om het zelf herstellend vermogen te stimuleren. En mezelf en anderen op deze manier te kunnen ondersteunen.  In mijn praktijk zie ik dat het naast een verlichting van fysieke klachten ook een positief effect heeft op mensen om in balans te komen. En kan op termijn daarin een fijne en liefdevolle manier zijn om ook zichzelf met Reiki te ondersteunen. 

Meer over Marlous